Descarregar subtítols (versió 720p aquí)
Episodis amb subtítols incrustats (VOSC): Veure / Descarregar

diumenge, 18 de maig del 2008

Subtítols: Instruccions

Com obrir els subtítols?

Hi ha diversos programes que us permetran veure el capítol amb els subtítols en català. El primer que cal saber, no obstant això, és que l'última versió del Windows Media Player us permetrà fer-ho de manera molt senzilla. Només heu de donar al vídeo el mateix nom que els subtítols (o a l'inrevés), i assegurar-vos que els subtítols es troben a la mateixa carpeta que el vídeo. Podeu fer-ho tant amb el fitxer SRT o amb el fitxer SSA. Aquest és el mateix sistema que utilitzen la majoria de reproductors multimèdia que es connecten al televisor, si bé a vegades no admeten el format SSA. Si aquest sistema no us convenç, us aconsello que feu servir el programa "VLC media player" (http://www.videolan.org/vlc). Quan hagueu d'obrir el fitxer, trobareu una opció relativa a obrir també un fitxer de subtítols.

Com incrustar-los?

Segurament us preguntareu quin és l'avantatge del format SSA? Molt senzill, el format SSA ens permetrà incrustar els subtítols a la imatge. Aquesta opció és útil si volem oblidar-nos de diferents fitxers (un de subtítols i un d'imatge) per a un únic capítol. El primer que heu de fer és descarregar-vos el programa Virtual Dub Mod (http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=65889) i el plugin de subtítols (http://fer.peque.org/descargas/subtitler.zip). Un cop hagueu instal·lat el programa, copieu el plugin a la carpeta PLUGINS del programa. Ja teniu totes les eines que us calen per a poder incrustar els subtítols.

Obriu el programa Virtual Dub Mod. Un cop dins, obriu el fitxer de vídeo amb el capítol en anglès sense subtítols a "File"(Fitxer) i "Open Video File" (Obrir fitxer de vídeo). Un cop hagueu seleccionat el fitxer, us apareixerà un avís dient-vos que VirtualDub ha detectat que la codificació VBR de l'audio no és correcta. No hi farem cas i clicarem "No". Un cop fet això, anirem a l'opció "Video" del menú i seleccionarem "Filters" (Filtres). Se'ns obre una finestreta amb diverses opcions. Nosaltres clicarem "Add" (Afegir). Se'ns obre una nova finestreta amb molts tipus de filtre. Nosaltres seleccionarem "Subtitler" i després farem clic a OK. Se'ns obre una altra finestreta. Seleccionem el botó al costat del quadre de text i obrim el fitxer SSA de subtítols. Un cop fet això, només ens caldrà marcar la casella que diu "Enable software text antialiasing". D'aquesta manera, els subtítols tindran una aparença suau, i ens apareixeran amb una subtil ombra. Recordeu que per aconseguir el millor resultat, haureu d'instal·lar la tipografia que s'inclou al fitxer de subtítols que teniu a l'inici d'aquest text. D'aquesta manera, veureu els subtítols tal com nosaltres els hem dissenyat i evitareu possibles problemes. Un cop marcada la casella, OK a tot fins que no tingueu cap finestreta oberta. Finalment, ens interessa aconseguir un fitxer que ocupi el mateix que el fitxer original, ni més ni menys. Aneu a "File" i seleccioneu "File information" (Informació del fitxer). L'últim dels paràmetres de "Video stream" (la primera secció) és "Data rate". Anoteu-vos el número que hi ha al costat. El d'aquesta setmana era 1030kbps, perquè us feu una idea. Tractant-se de capítols de 42 minuts com LOST, això us donarà com a resultat un fitxer d'aproximadament 350mb. Coneixent aquest número, que ens indica el nivell de compressió, hem d'anar a "Video", i seleccionar "Compression". S'obrirà una altra finestreta. Allà, haureu de fer un sol clic al còdec Xvid MPEG-4, anar a "Configure", i a la nova finestra que s'obri escriure el número (en aquest cas, 1030kbps) a "Target bitrate (kbps)". Pot ser que enlloc de "Target bitrate" us aparegui "Target quantizer". Si us passa això, només heu de fer-hi clic al damunt i us canviarà a "Target bitrate", no hi ha cap problema. OK a tot i ja només ens faltarà anar a "File", "Save As" i donar-li un nom. Una mica de paciència i tindreu el vostre capítol amb els subtítols incrustats per tota la vida, ja no hi haureu de pensar més.

Us faig un petit resum per recordar ràpidament els passos a seguir.

-File / Open video file (obrir fitxer en versió original sense subtítols) / No (VBR)
-Video / Filters / Add / Subtitler
-Obrir el fitxer de subtítols SSA / Marcar "Enable software text antialiasing"
-File / File information / Anotar número "Data rate"
-Video / Compression / Xvid MPEG-4 / Configure / Target bitrate (escriure número "Data rate")
-File / Save As

Espero que us sigui de molta utilitat. Si no heu entès alguna cosa o teniu alguna pregunta, no dubteu a fer un comentari al missatge.